Yoksulluk, Pandemi vs. ile Karşılaştırıldığında, Çevre Konusu Daha Büyük Bir Kriz midir? (Merve Eyüpoğlu)
Bu sorunların hepsi hemen hemen birbiriyle bağlantılı konulardır. Mesela, kuraklık olan bölgelerde tarım ve hayvancılık gelişemediği gibi genel olarak sanayi de gelişememiştir. Dolayısıyla o bölgelerde yaşayan insanların çalışmak için seçebilecekleri meslekler oldukça sınırlıdır ve çoğu insan işsiz kalıp para kazanamaz. Bu da yoksulluğa sebep olur. Afrika, bu durumun en büyük örneğidir.
Aslında yoksulluk, günlük temel ihtiyaçların tamamını veya büyük bir kısmını karşılayacak yeterli gelire sahip olmama durumudur. Ve bu durum hem ülkemizde hem de dünyada günden güne artış göstermektedir. Yoksulluğun nedenlerinden biri de çevresel bir sorun olan doğal afetlerdir. Çünkü, insanlar doğal afetler sonucunda mallarının bir çoğunu kaybederler ve temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak hale gelirler. Bu da çevrenin aslında yoksulluğa direkt olarak etki ettiğinin bir göstergesidir. Aynı şekilde pandemilerde de insanlar evde kalmak zorunda oldukları için birçok insan işsiz kalır ve yine temel ihtiyaçlarını karşılayacak paraları kalmaz.
Pandemi de dünyada birden fazla ülkede veya kıtada, çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel isimdir. WHO( Dünya Sağlık Örgütü)’ ya göre pandeminin başlaması için nüfusun daha önce karşılaşmadığı bir hastalığın ortaya çıkması ve hastalığa sebep olan etmenin insanlar arasında kolayca yayılmasıyla tehlikeli bir hastalığa yol açması gerekmektedir. Bulaşıcı olmayan hastalıklar pandemi olarak kabul edilmemektedir. Bu hastalık etmeninin ortaya çıkmasının sebepleri arasında genellikle çevre kirliliği de bulunmaktadır. Mesela, bazı fabrikaların etrafa yaydığı zararlı maddeler yüzünden çevre kirlenir ve sonucunda yeni bir hastalık ortaya çıkabilir.
Kısacası; bence çevre, yoksulluk ve pandemiye göre daha büyük bir krizdir. Çünkü, çevre kirlendiğinde veya doğal afetler gibi bazı çevre sorunları yaşandığında bu hepsini direkt olarak etkiler.
Yazan: Merve Eyüpoğlu, 144
Tanımlar güzel yapılmış ve sonrasında anlaşılacak şekilde örneklenmiş gayet açıklayıcı bir yazı yorum kısmı bana biraz kısa gibi geldi ama bu kısa bölümde cümleler doğru seçilmiş ve gereken anlamı bize vermiş eline sağlık.
ReplyDeleteKavramları detaylı şekilde açıkladığın için açıklayıcı bir yazı olmuş bu açıdan yazını çok beğendim. Fakat kendi düşüncelerine daha fazla yer verebilirdin diye düşünüyorum.
ReplyDeleteYazında örnek kullanımların konuyu kavramaya yardımcı olmuş Ellerine saglikk
ReplyDeleteAdımı yazmayı unutmuşum bdbsjsn
Delete